Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

16 Ιουλίου 2008

ΕΛΛΑΣ: Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Του Διόδοτου

Ένας Τρίτος Κόσμος έχει εκκολαφθεί μέσα στην Ελλάδα

Το 1/3 των νεοελλήνων «ζουν» με λιγότερα από 470€ μηνιαίως (ας είναι καλά ο δανεισμός από τις… φιλάνθρωπες τράπεζες) ενώ ένα στα πέντε παιδιά στην Ελλάδα ζει επίσης κάτω από το όριο της φτώχειας. Τα στοιχεία αυτά της Kapa Research ήρθαν να επιβεβαιώσουν αυτό που ακούγεται όλο και περισσότερο, δηλ. περί αφανισμού στην Ελλάδα της μεσαίας τάξης (ειδοποιόν χαρακτηριστικό τής μεσαιωνικής φεουδαρχίας, όπως γνωρίζουν όσοι έχουν σπουδάσει Οικονομική Ιστορία). Στην πραγματικότητα το ποσοστό φτωχών στην Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο 50% του πληθυσμού με τάσεις ανόδου, αφού τα θεσπισμένα εν Ελλάδι όρια της φτώχειας είναι απαράδεκτα χαμηλότερα και «μαγειρεμένα» σε σχέση με αυτά της Ε.Ε.. Π.χ. (σύμφωνα με στοιχεία της «Ναυτεμπορικής», 17/10/2007) στην Ελλάδα ένα τετραμελές νοικοκυριό θεωρείται ότι βρίσκεται εντός των ορίων της φτώχειας όταν το ετήσιο εισόδημά του δεν υπερβαίνει τα… 8955 €, έναντι 19855 € στη Γερμανία και 17469 € στην Ευρώπη των 15!

Στην τελευταία… θεοσεβούμενη χώρα της Ευρώπης, σε αυτό το βυζαντινό καταγώγιο του σφιχτού εναγκαλισμού Πολιτείας και θεοκρατίας και των ορθόδοξων λαοσυνάξεων, ο Θεός φυλάει και νοιάζεται για το εν πτωχεύσει ποίμνιό του. Ίσως γι’ αυτό δεν είναι απορίας άξιον τό ότι αυτό καταφέρνει και επιβιώνει. Ας αναφωνήσωμεν λοιπόν: θαύμα, θαύμα!

Αυτή είναι η εθνικά υπερήφανη ρωμιοσύνη του ποδοσφαιρικού euro 2004, των οlympic games και των λοιπών εθνικών επ-αι-τείων, όπου ο πνευματικός τριτοκοσμισμός συνέχεται με τον ανάλογο κοινωνικό και οικονομικό.

«Είδες οι κουτόφραγκοι;» Νο. 1

Σύμφωνα με την Eurostat («Καθημερινή» 30/11/2006), ο μηνιαίος ακαθάριστος εθνικός μισθός εκκίνησης στην Ελλάδα (ο γνωστός και ως «βασικός») είναι 668 € (καθαρά περίπου 590 €), στις τελευταίες δηλ. θέσεις της Ευρώπης των 15 μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία (στις οποίες όμως το κόστος ζωής κρατήθηκε αρκετά χαμηλότερα). Στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης ο εθνικός βασικός μισθός είναι τουλάχιστον διπλάσιος και κυμαίνεται από 1218 € στη Γαλλία έως 1503 € στο Λουξεμβούργο. Ενδιάμεσα βρίσκονται χώρες όπως η «φτωχή» Ιρλανδία με 1293 €, το Βέλγιο με 1234 €, η Βρετανία με 1269 € και η Ολλανδία με 1273 €.

Ως προς την εξέλιξη του βασικού μισθού κατά τα τέσσερα πρώτα έτη καθιέρωσης τού ευρώ στην Ελλάδα, ο ονομαστικός βασικός μισθός μπορεί να αυξήθηκε, όπως διατυμπανίζουν θριαμβολογώντας οι «επίσημοι» οικονομολόγοι (ναι, αυτοί που όλοι γνωρίζουμε πως γλείφονται σαν πουτάνες με την Εξουσία) κατά …3,5% αλλά, η πραγματική αύξησή του με όρους αγοραστικής δύναμης ήταν μόνο 0,8%. Η διαφορά αυτή δείχνει ότι στην Ελλάδα συνέβη η μεγαλύτερη αύξηση τιμών έναντι μισθών στην ευρωζώνη. Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι η κερδοσκοπία αφηνίασε –με τις ευλογίες φυσικά των ελληνικών κυβερνήσεων- κι ότι η Ελλάδα είναι πλέον η χώρα με το μεγαλύτερο κόστος ζωής και τους χαμηλότερους πραγματικούς μισθούς στην ευρωζώνη.

Εν μέσω των «τρισκατάρατων» δυτικών της Ε.Ε. το τελευταίο βυζαντινό απολειφάδι της Ευρώπης παραμένει ικανό για εθνικές πρωτιές.

«Είδες οι κουτόφραγκοι;» Νο. 2

Δουλεύουν περισσότερο από κάθε άλλον Ευρωπαίο της Ευρώπης των 15 αλλά αμείβονται λιγότερο οι νεοέλληνες. Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης “Employment Outlook” του Ο.Ο.Σ.Α. (όπως δημοσιεύθηκαν στο «Έθνος») το 2005 οι μέσες ετήσιες απολαβές των Ελλήνων διαμορφώθηκαν στα 25085 $ έναντι 37409 $ στην Ευρώπη των 15, πράγμα που σημαίνει ότι το μισθολογικό βάραθρο μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. χάσκει ορθάνοιχτο. Σε ώρες εργασίας ετησίως, σύμφωνα πάντα με τον Ο.Ο.Σ.Α., για το 2006, περισσότερο «δουλευταράδες», ήσαν οι Κορεάτες (2305 εργατοώρες ετησίως κατ’ άτομο) και οι Έλληνες (2031 εργατοώρες, χωρίς να υπολογίσουμε τον πασίγνωστο όγκο της «μαύρης» εργασίας). Αρκετά πιο «χαλαροί» -και, όπως προείπαμε, καλοπληρωμένοι- οι Ολλανδοί (1391 ώρες), οι Νορβηγοί (1407 ώρες) και οι … Γερμανοί (1421 ώρες). ΟΙ νεοέλληνες δικαιούνται επίσης τις λιγότερες ημέρες άδειας ετησίως στην Ευρώπη των 15. Ευτυχώς που το 1453 η εθνοσωτήρια δράση της ορθόδοξης εκκλησίας συνέδεσε τις τύχες μας με αυτές των Οθωμανών, αλλιώς σήμερα θα είχαμε καταντήσει σαν τους μαλθακούς δυτικούς…

Παρ’ όλα αυτά οι φιλοπάτριδες (και μαζοχιστές) νεοέλληνες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ζουν στην ιδανικότερη χώρα του κόσμου (τους;). Κάτι που δίνει στους ντόπιους νεοφεουδάρχες το περιθώριο να φορτώσουν ακόμα πιο βαριά το σαμάρι στους ανεκδιήγητους κολλήγους τους.

Μέσα στη γενικευμένη εθνική παρδαλοσύνη δεν λείπουν και οι εμψυχωτές του εθνικού φρονήματος (διάφορα περιοδικά “lifestyle”, «ανδρικά» κλπ. ) που έχουν αναλάβει να πείσουν τους νεόπτωχους και καρπαζοεισπράκτορες Ρωμηούς ότι είναι …πρωταθλητές στον έρωτα (σε αντίθεση με τους…«ξενέρωτους» κουτόφραγκους). Επ’ αυτού τους αφιερώνουμε το ακόλουθο ανέκδοτο, προσαρμοσμένο σε γνωστούς αριστοφανικούς χαρακτήρες:

ΕΥΕΛΠΙΔΗΣ: «Διαβάζω ένα σωρό έρευνες που λένε ότι οι Έλληνες δουλεύουμε περισσότερο από κάθε άλλον και άλλες που λένε ότι είμαστε πρωταθλητές στον έρωτα. Αυτό δεν είναι αντιφατικό; Πού βρίσκουμε τόσον χρόνο;»

ΠΕΙΣΘΕΤΑΙΡΟΣ: «Όχι δεν είναι αντιφατικό. Το πετυχαίνουμε συνδυάζοντας το σεξ με τη δουλειά. Θα έχεις παρατηρήσει ότι τα τελευταία χρόνια όταν ρωτάς κάποιον «τί κάνεις;», σου απαντάει «γαμιέμαι στη δουλειά». Έτσι τα νούμερα βγαίνουν και οι έρευνες δεν λένε ψέμματα.»

14 σχόλια:

  1. Καίριος ο Διόδοτος...

    polykarpos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εκτός θέματος
    ----------------------------------

    Πολύκαρπε πάρε με τηλ ή στείλε mail για να σου δώσω τα σκουλήκια.

    kleitor@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εκτός θέματος
    ----------------------------------
    OK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενδιαφέρουσα η σειρά των άρθρων, αλλά ότι εγώ ανήκω μισθολογικά στην ανώτερη τάξη, αφού η μεσαία εξαφανίζεται, μάλλον για καλαμπούρι θα πρόκειται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Sfrang, αυτό για το οποίο προσπαθούν διακαώς να μάς πείσουν είναι ότι, όποιος βγάζει πάνω από 700 ευρώ σε αυτή τη χώρα, είναι υψηλόμισθος.
    Ενώ όποιος βγάζει, τουλάχιστον, 700ευρώ ανήκει στην μεσαία τάξη.
    Μάλλον προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει κατώτερη τάξη σε αυτή τη χώρα.
    Μή μου πεις ότι δεν γέλασες...

    ΔΙΟΔΟΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Pantos ego eimai eisodimatias kai perno tzami stin Elladits.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. «...δηλ. περί αφανισμού στην Ελλάδα της μεσαίας τάξης...»

    Δεν μπορεί να αφανιστεί κάτι που δεν υπήρξε ποτέ. Εκτός αν θεωρούμε μεσαία τάξη ένα ΄σύνολο ατόμων που καταναλώνει ή επιθυμεί να καταναλώνει τα πάντα. Γιατί αν είναι έτσι και οι πλούσιοι πετρελαιάδες Άραβες καταναλώνουν τα πάντα αλλά μεσαία τάξη δεν υπάρχει ούτε εκεί.
    Η μεσαία τάξη ορίζει πρώτα από όλα ένα πολιτικά συνειδητοποιημένο σύνολο και όχι το γεγονός του πόσα κερδίζει κάποιος το μήνα.
    Πρακτικά όταν αποκτήσει η Ελλάδα πολιτική μεσαία τάξη τότε θα αποκτήσει και σταθερότερη οικονομική μεσαία τάξη. Χωρίς το πρώτο δεν υπάρχει το δεύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. H μεσαία τάξη δεν ορίζεται ούτε αποκλειστικά με οικονομικούς όρους, ούτε αποκλειστικά με κοινωνικούς. Στην μεσαία τάξη θα μπορούσαμε να εντάξουμε όσους είναι σχετικά ευκατάστατοι και έχουν και ένα σχετικό μορφωτικό επίπεδο. Και επίσης όσους έχουν επίγνωση (συνειδητοποίηση) ότι εμπίπτουν στα παραπάνω κριτήρια.
    Π.χ. στην Ολλανδία το 90% του πληθυσμού έχει το δικαιολογημένο αίσθημα ότι ανήκει στην μεσαία τάξη.
    Σε αυτή τους την αντίληψη συντείνει το γεγονός ότι η φτώχεια θεωρείται -και είναι- μια προσωρινή κατάσταση στην ολλανδική κοινωνία, καθώ και στο ότι οι πλούσιοι είναι τιμιότεροι και όχι προκλητικοί.

    ΔΙΟΔΟΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Διόδοτε σωστά τα είπες. Όμως περιγράφεις την Ολλανδία του σήμερα. Όπως θα περιέγραφες την Γερμανία ή την Αγγλια του σήμερα.
    Και μέχρι εκεί υπήρξε ένας δρόμος που στη Ελλάδα (και όχι μόνο) δεν διανύθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πάρη, ασχέτως αν διανύθηκε, ή δεν διανύθηκε αυτός ο δρόμος (κατά τη γνώμη μου έχει διανυθεί σε μεγάλο μέρος του αλλά, κάποιοι προσπαθούν να μάς πείσουν, ότι δεν έχει διανυθεί καθόλου και ότι φταίμε εμείς οι εργαζόμενοι γι' αυτό) ο τελευταίος, που φταίει γι' αυτό είναι ο Έλληνας εργαζόμενος,μισθωτός, παραγωγός, αγρότης, ανεξάρτητος επαγγελματίας κλπ. Ο οποίος Έλληνας εργαζόμενος είναι υπερδιπλάσια εργαζόμενος και παραγωγικότερος του δυτικοευρωπαίου. Και κατά το ήμισυ (και ακόμα λιγότερο) αμειβόμενος. Απλώς κάποιοι φροντίζουν ώστε οι κόποι του να πηγαίνουν στράφι. Και επιπλέον τον έχουν κάνει να αισθάνεται και ενοχές για την δήθεν μή παραγωγικότητά του.
    Το ποιοί είναι αυτοί οι κάποιοι είναι πανεύκολο να το διαπιστώσει κανείς ρίχνοντας απλώς μια ματιά στις -κατ' ευφημισμόν- "οικονομικές" στήλες των διαφόρων εφημερίδων, καναλιών κλπ.

    ΔΙΟΔΟΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να συμπληρώσω κάτι που μου διέφυγε:
    Τα στοιχεία τής έκθεσης Employment Outlook του ΟΟΣΑ, έχουν δημοσιευτεί στο "Έθνος" τής 20/6/2007:
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=116048

    ΔΙΟΔΟΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails