Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

Τώρα που φορέσαμε όλοι μάσκες θα φανεί το πραγματικό πρόσωπο καθενός.

14 Ιουνίου 2008

Πως μ' αρέσει....!

Όταν πλέον η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο τότε οι γραικοί καταλαβαίνουμε πως είμαστε ημιάγριοι.

Ολόκληρο το άρθρο αληθεύει αλλά στο τι μέλει γενέσθαι μου τα χαλάει λίγο. Να μαυρίσουμε λέει όσους πολιτικούς δεν είναι καλοί. Ξέρετε όμως εσείς κάποιον "καλό" πειρατή κύριε Νικολόπουλε; Γιατί εγώ δεν γνωρίζω κανέναν. 

Ο τρόπος λειτουργίας της Ελλάδας σήμερα θυμίζει τον τρόπο λειτουργίας του Νησιού της Χελώνας (Τορτούγα), που ήταν το κρησφύγετο των πειρατών μερικούς αιώνες πριν. Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, τιμωρία δεν υπάρχει για τίποτα, εκτός αν στηθεί μια τηλεδίκη στα γρήγορα, συλλογική συνείδηση δεν υπάρχει, η αυθαιρεσία καταστρέφει το περιβάλλον, η Παιδεία είναι της πλάκας, οι μόνες αξίες που αναγνωρίζονται είναι το χρήμα και η δημοσιότητα. Ετσι ακριβώς ήταν και στο Νησί της Χελώνας, μέχρις ότου οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής δεν τους άντεξαν άλλο και διέλυσαν τους πειρατές. Ισως αυτή να είναι και η δική μας κατάληξη, αφού στην Ευρωπαϊκή Ενωση πληθαίνουν οι φωνές που αναρωτιούνται «τι θα κάνουμε πια με αυτούς;», δηλαδή με εμάς.

Οσο όμως η σωτήρια καταστροφή μας δεν έρχεται, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να μπει μια τάξη, έστω και με πειρατική λογική. Για παράδειγμα, προχθές πενήντα κουκουλοφόροι έκλεισαν τη Σόλωνος μεσημεριάτικα, μπήκαν στο βιβλιοπωλείο του ακροδεξιού βουλευτή Αδωνη Γεωργιάδη, έβγαλαν έξω τους υπαλλήλους και τους πελάτες και το έκαψαν ολοσχερώς. Μετά παρέδωσαν πάλι τη Σόλωνος στην κυκλοφορία και έφυγαν. Στη συνέχεια πήγε επιτόπου η Αστυνομία και διαπίστωσε ότι αυτά όντως έγιναν και αποχώρησε. Αυτό μόνο στην Τορτούγα μπορούσε να γίνει.

Οπως μόνο σε μια πειρατική νήσο μπορεί ο κάθε επιχειρηματίας να πουλάει όσο θέλει - 200% και 300% παραπάνω απ' ό,τι στο εξωτερικό - τα γάλατα, τα ψωμιά, τα αλεύρια, για να μην πούμε για άλλες υπηρεσίες. Στις κανονικές χώρες υπάρχουν έλεγχοι, παρατηρητήρια τιμών, επιτροπές ανταγωνισμού και ποινές.

Μόνο τρελοί πειρατές θα έπιναν μπόμπες ποτά, θα κατανάλωναν λάδια νοθευμένα με ορυκτέλαιο, θα έκαιγαν τα λιγοστά δένδρα στα δάση τους, θα έχτιζαν αυθαίρετα όπου τους γούσταρε και θα κυκλοφορούσαν ασκόπως όλη μέρα με τα αυτοκίνητα παρ' όλο που η τιμή των καυσίμων βρίσκεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Μόνο μια πειρατική διοίκηση θα τολμούσε να πει στο αλλόφρον πλήθος ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για όλα αυτά και την επομένη θα ζήταγε την ψήφο τους, περήφανη για το «μεταρρυθμιστικό» της έργο.

Αυτή δυστυχώς είναι η χώρα που ζούμε και για την κατάντια δεν ευθύνονται μόνο οι κυβερνήσεις μας αλλά και εμείς που τις εκλέγουμε. Ευθυνόμαστε και εμείς που λειτουργούμε σαν πρόβατα και δεν αντιδρούμε σε τίποτα, που δεν έχουμε καταναλωτική συνείδηση, που δεν συμμετέχουμε στα μποϊκοτάζ που οργανώνουν οι ενώσεις καταναλωτών, που συνεχίζουμε να καταναλώνουμε τις μπόμπες και τα ορυκτέλαια μέχρι θανάτου.

Τι πρέπει να κάνουμε; Να υιοθετήσουμε πιο «ακτιβιστική» συμπεριφορά έναντι των κερδοσκόπων. Να μην αγοράζουμε τα προϊόντα τους. Το μποϊκοτάζ είναι το μεγαλύτερο όπλο του καταναλωτή και στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιείται. Καιρός είναι να το χρησιμοποιήσουμε. Να καταγγέλλουμε και να διασύρουμε τους απατεώνες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στο Internet, αφού οι αρμόδιες αρχές αδιαφορούν. Να απαιτήσουμε από τους πολιτικούς να κάνουν κάτι και να μην πιστεύουμε αυτές τις ανοησίες περί έλλειψης δυνατότητας της κυβέρνησης να παρέμβει στις τιμές. Να μαυρίζουμε τους ανίκανους πολιτικούς. Είναι δύσκολο να το δεχτούμε, αλλά η δημοκρατία μας δεν λειτουργεί, όπως δεν λειτουργεί ούτε η Παιδεία, ούτε η δημόσια διοίκηση, ούτε η Αστυνομία, ούτε η Δικαιοσύνη.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και εφόσον η κυβέρνηση αδιαφορεί ο πολίτης θα πρέπει να πάρει τα πράγματα στα χέρια του για να επιβιώσει.

Μόνο έτσι θα ξεφύγουμε από τη Χελώνα και τη μοίρα της. Μέχρι στιγμής, το μόνο που κάνουμε είναι να γκρινιάζουμε και να μεμψιμοιρούμε χωρίς να αντιδρούμε σε τίποτα.

Το ΒΗΜΑ

7 σχόλια:

  1. levedis file

    des tis ekpobes tou levedi:
    http://www.enosikentroon.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά τα λέει ο συγγραφέας. Δυστυχώς καλά τα λες κι εσύ, Κλείτορα. Πού να βρείς τίμιο πειρατή;! Προσωπικά πιστεύω ότι η αρνητική ψήφος, όταν δεν είναι στιγμιαία αντίδραση, μπορεί να φέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Μείζων γαρ μπαμπούλας η κατάρρευση του δικομματισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ανώνυμε, λεβέντης γραφικός.

    Αγησία, Η αρνητική για κάποιους ψήφος είναι θετική για κάποιους άλλους. Έλα μου όμως που και αυτοί οι άλλοι στο ίδιο καζάνι βράζουνε...
    Η κατάρευση του δικοματισμού σε μένα δεν λέει τίποτα. Άντε να γίνει τρικοματισμός και αντί για δύο ίδιους να έχουμε τρεις ολόϊδιους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μήπως υπάρχει και ο άλλος τρόπος; ; Άμεση Δημοκρατία σε τοπικά επίπεδα, αντί εξουσιαστικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας του (ξεπουλημένου και εξαρτημένου) παρλιαμέντου (κοινοβουλίου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι! Αυτό ακριβώς bilsot. Καιρός να αυτο-οργανωθούμε σε γειτονιές, δήμους και πόλεις με την βουλή τους και τα όλα τους έκαστη.
    Αλλά πως να το πεις να το καταλάβουν... που δεν καταλαβαίνουν τον θεό τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ton levedi 20 xronia ton polemane kai ton krivoun me nixia kai me dodia. an ine opos les sto idio kazani den tha itan monos tou tosa xronia alla tha itan se ena apo ta megala komata gia na ta perni.
    toulaxiston ine anthropos kai as ine grafikos opos les
    gia xara

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε Κλείτορα,
    η οργάνωση με τα ίδια πρότυπα και σε τοπικό επίπεδο , ανακυκλώνει την αντιπροσωπευτική δημοκρατία του παρλιαμέντου σε μικρότερο, τοπικό μέτρο με όλα τα (ίδια) δεινά και αποτελέσματα.
    Η άμεση δημοκρατία συνεπάγει γενικές συνελεύσεις Πολιτών (και το ποιος είναι Πολίτης είναι μια άλλη συζήτηση) και "τις αγορεύειν βούλεται" και αποφάσεις σε μαζικό επίπεδο (όχι η παραποιημένη έκφραση της "μάζας".
    Όλες οι άλλες αντιπροσωπίες έχουν μέσα τους το σπέρμα της διαφθοράς , της υποταγής σε συμφέροντα και της εξάρτησης. Παρεμπιπτόντως ,μη φανταστεί κανείς ότι δεν θα υπάρξουν και δημαγωγοί....
    Η Άμεση Δημοκρατία προϋποθέτει ΠΑΙΔΕΙΑ και ΠΟΛΙΤΕΣ των οποίων τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα αγνοούμε εδώ και εκατονταετίες....
    Αυτά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις. Διαβάζεις ένα διαδικτυακό προσωπικό ημερολόγιο του οποίου η ανάγνωση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Βαριέμαι τ' ανούσια μπλα μπλα και δαγκώνω όταν μου χαλάνε την ησυχία. Θα μπορούσα να έχω κλείσει τον σχολιασμό αλλά ακόμα νομίζω πως υπάρχουν κάποιοι που όντως έχουν κάτι να πουν κι εύχομαι να είσαι ένας από αυτούς αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες και γι αυτό σου λέω: Για να μην σε φάει η μαρμάγκα σκέψου δυο φορές πριν σχολιάσεις, σαν να δίνεις εξετάσεις. Αλλιώς άστο καλύτερα!

Αναγνώστες

Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι' αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο... Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους...

Tσαρλς Μπουκόφσκι

Related Posts with Thumbnails